Placki ziemniaczane

placki ziemniaczane z boczkiem, placki ziemniaczane z cukinią, placki ziemniaczane tradycyjne

Placki ziemniaczane to potrawa tradycyjna, były elementem polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Pierwsze przepisy na tę potrawę pochodzą z XVII wieku. Przez stulecia skład placków pozostał niemal niezmienny. Podobnie jak obecne, robiono z tartych ziemniaków, jaj, cebuli oraz mąki w proporcjach łyżka na każdy kilogram ziemniaków. Podawano je wyłącznie z solą i pieprzem. Dzisiejsze dodatki to tradycja XIX wiecznej Polski z czasów zaborów. Chłopi jadali je ze śmietaną lub ze skwarkami. Wersje z gulaszem wprowadzono dopiero na szlacheckich stołach.
Nasze placki powstały z fascynacji polską kuchnią, której głównym składnikiem od zawsze były ziemniaki. Nasz Szef kuchni łączy je z miłością do gotowania i tradycji. Spróbuj, tak dobrych na pewno jeszcze nie jadłeś! Polecamy solo lub z dodatkami.

Wybierz placek – 3 sztuki
200 g

PLACKI Z BOCZKIEM

placki ziemniaczane z boczkiem, porcja 3 sztuki szef 11

PLACKI Z POREM I CHILLI

placki ziemniaczane z porem oraz chilli, porcja 3 sztuki nowosc 11

PLACKI KLASYCZNE

placki ziemniaczane, porcja 3 sztuki 11
Dobierz dodatek
   200g

śmietanowy z boczkiem i grzybami 

z dodatkiem cebuli i natki pietruszki nowosc 11

ŁOSOŚ PIECZONY

z sosem jogurtowo-ziołowym lub sosem tzatziki 12

CAMEMBERT PIECZONY

z dodatkiem żurawiny i orzeszkami nerkowca 10

SOS WĘGIERSKI

z wieprzowiną i ostrą papryczką 8

Kurczak pieczony

z sosem jogurtowo-ziołowym lub sosem tzatziki 7

SOS TZATZIKI

czosnkowy z ogórkiem 5

ŚMIETANA

  3